Reddingsbrigade

Richtlijnen (jeugd-)leden

Kinderen vanaf 10 jaar kunnen lid worden van de Schoorlse Reddingsbrigade (SRB). Het doel is dat jeugdleden diploma's behalen en ervaring opdoen, zodat zij uiteindelijk tijdens het zomerseizoen kunnen bijdragen aan de veiligheid van zwemmers in zee. De toelatingseisen zijn dat de jeugdleden gezond zijn (ouders dienen bij examens een gezondheidsverklaring in te vullen), in het bezit zijn van zwemdiploma's A en B, en bij voorkeur woonachtig zijn in Schoorl of Groet.‚Äč

Jeugdleden van 10 en 11 jaar kunnen van medio september tot eind mei wekelijks op vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur zwemmen in zwembad De Beeck in Bergen. Hier krijgen zij instructies in zwemmend redden, met in mei een diplomazwemmen. Vervoer naar en van Bergen gebeurt met personenauto's van volwassen leden of ouders, die de jeugdleden rond 19.00 uur ophalen bij bushaltes tussen Camperduin en Schoorl en hen rond 21.15 uur weer afzetten.

Jeugdleden vanaf 12 jaar kunnen in de zomer, van begin juni tot begin september, op vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur strandtrainingen volgen bij de SRB-hoofdpost in Hargen aan Zee. Hier leren zij onder andere zeezwemmen, omgaan met zeegevaren, meevaren met de boot en communiceren met portofoons, voornamelijk op speelse wijze. Vanaf deze leeftijd is het aanbevolen om een surfpak/wetsuit te dragen tijdens de zomertrainingen, met tweedehands wetsuits beschikbaar vanaf ongeveer €40 op Marktplaats.

Jeugdleden vanaf 14 jaar moeten, net als volwassen leden, tijdens de zomermaanden vier weekenddagen dienst draaien op het strand, van 09.30 tot 18.00 uur, waarbij zij badgasten in zee bewaken en EHBO verlenen. Tijdens deze diensten worden zij begeleid door ervaren leden. Jeugdleden van deze leeftijd zijn ook welkom op de reddingsbrigadepost tussen 10.00 en 18.00 uur, waar zij de zwemmers beperkt bewaken en zelf veel zwemmen of golfsurfen.

Jeugdleden van 15 of 16 jaar worden aangemoedigd om in de wintermaanden een EHBO-diploma te behalen, wat de reddingsbrigade organiseert op drie achtereenvolgende zaterdagen. Jeugdleden vanaf 15 of 16 jaar kunnen in de zomer een junior lifeguard-diploma behalen, waarbij zij reddingen in zee en hulpverleningen op het strand leren. Deze cursus vindt meestal plaats op dinsdag- en/of donderdagavond, van 19.30 tot 21.30 uur, en wordt eind augustus afgesloten met een examen.

Leden vanaf 17 of 18 jaar kunnen opgeleid worden tot lifeguard (leidinggeven aan incidenten), terwijl oudere leden chauffeur, senior lifeguard of schipper van een boot of waverunner kunnen worden. Deze opleidingen worden eveneens afgesloten met een examen.

De jaarlijkse contributie voor jeugdleden tot 16 jaar is €12,50, met een eenmalig inschrijfgeld van €27,50 bij aanmelding. Wanneer jeugdleden 14 jaar worden en deelnemen aan weekenddiensten, ontvangen zij kosteloos een reddingsbrigade kledingset (shirt en broekje). Zwemlessen in het zwembad en strandtrainingen zijn gratis, dankzij financiering door de gemeente Bergen. Voor leden vanaf 16 jaar bedraagt de contributie €20 per jaar.

Ouders van jeugdleden wordt gevraagd om deel te nemen aan het 'rijrooster' voor zwemtrainingen in de Hoornse Vaart, wat betekent dat zij gemiddeld minstens één keer per maand hun eigen kind en andere jeugdleden naar het zwembad vervoeren. Chauffeurs ontvangen hiervoor een onkostenvergoeding van €10 per avond.

Toekomstige jeugdleden kunnen in de zomer een rondleiding krijgen bij de post, dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur of tijdens de trainingsavonden op vrijdag bij de hoofdpost in Hargen aan Zee. In de winter kunnen zij op eigen risico deelnemen aan een proefles in het zwembad. Als u dit wilt, kunnen wij u in contact brengen met onze coördinator van het winterzwemmen.

Reddingsbirgade Schoorl

Aanmelden

Als u lid wilt worden dan kan dit door onderstaande formulier in te vullen en ondertekend te mailen naar ledenadministratie@reddingsbrigadeschoorl.nl.

INSCHRIJVINGSFORMULIER

MUTATIEFORULIER

MUTATIE / TOEVOEGEN GEZINSLEDEN

 

Reddingsbirgade Schoorl