Informatie

Betekenis strandvlaggen

Reddingsbrigade Schoorl, net als andere reddingsbrigades in Nederland, maakt gebruik van een vlaggensysteem om strandbezoekers te informeren over de huidige weersomstandigheden, zeewatercondities en veiligheidsrisico's. De meest voorkomende vlaggen die door de reddingsbrigade worden gebruikt, zijn:

  1. Vlag Reddingsbrigade Schoorl: De eigen vlag van Reddingsbrigade Schoorl dient als herkenningsteken en geeft aan dat er strandwachten of reddingsbrigade personeel op de betreffende post aanwezig zijn om toezicht te houden en assistentie te verlenen indien nodig. 
  2. Rode vlag: Deze vlag betekent dat het te gevaarlijk is om te zwemmen of baden in zee vanwege sterke stromingen, hoge golven, of andere gevaarlijke omstandigheden. Het wordt ten zeerste afgeraden om het water in te gaan wanneer de rode vlag wordt gehesen.
  3. Gele vlag: Wanneer de gele vlag wordt gehesen, betekent dit dat er een verhoogd risico is bij het zwemmen, zoals matige stromingen of veranderlijke weersomstandigheden. Badgasten moeten extra voorzichtig zijn en zwemmen is alleen toegestaan voor ervaren zwemmers.

Het is belangrijk om altijd de instructies van de reddingsbrigade op te volgen en op de hoogte te blijven van de actuele vlaggen en omstandigheden.

Reddingsbirgade Schoorl