Geslaagde training Alarmploeg

donderdag, 30 maart 2017

Geslaagde oefenavond SRB alarmploeg.

Dinsdagavond werd er door de alarmploeg geoefend.

De oefendoelen waren dit keer:
• Gebruik van GLYMPSE
• Ervaring opdoen met E-mtb’s
• Communicatie en begidsing.

De oefening van was het vervolg op de voorlaatste oefenavond waar het plan om gebruik te maken van hulpmiddelen in theorie werd gepresenteerd.
GLYMPSE biedt de mogelijkheid om met behulp van je mobiel real-time op een kaart te laten zien waar je je bevindt en wat je afgelegde route is. Ook zie je de positie van alle andere deelnemers in de groep. Dit is vooral handig bij zoekacties. Met die informatie kan dan vanaf een centrale, coördinerende locatie (bijv. de hoofdpost of brandweerkazerne) door een coördinator sturing gegeven worden aan de zoekende eenheden.
Maar GLYMPSE kan ook handig zijn wanneer een eenheid bij een slachtoffer is en een tweede eenheid aanrijdende is. Zodoende kan men zien waar men zich bevindt en er eenvoudig naartoe rijden en bijvoorbeeld voor de ambulance uit rijden.

De E-mtb’s kunnen worden ingezet om bij zoekacties snel en effectief te zoeken. Deze fietsen worden beschikbaar gesteld door Floor Krul van Fietsenwinkel Schoorl. Om hier ervaring mee op te doen werd hier gisteren door een aantal mountenbikende SRB leden mee geoefend. Met een grotere snelheid en zonder uitgeput te raken kan een groot gebied doorzocht worden, waarbij ook moeilijk begaanbare, kleine paden en het mtb-parcours geen belemmering meer zijn. Om effectief en gestructureerd te zoeken is het duingebied in sectoren ingedeeld en op kaarten ingetekend.
Ook werd hier tijdens de oefening gebruik van gemaakt. De 110 en de 130 werden ingezet om te zoeken naar de mtb’ers. In het begin waren de mtb’ers nog via GLYMPSE zichtbaar, zodat een globale locatie bekend was. Op enig moment werd GLYMPSE uitgezet, zodat de zoekeenheden een plan moesten maken om het gebied uit te kammen. Binnen korte tijd werden de mtb’ers gevonden. In verband met de grootte van de groep was deze opgesplitst, daarom werd er halverwege de avond gewisseld en werden beide oefeningen nogmaals gedraaid.

Terwijl de ene groep met de zoekactie bezig was werd de andere groep bijgepraat over het gebruik van C2000 communicatiemiddelen en de wijze van communiceren met de alarmcentrale en de ambulance. Met name werd er aandacht geschonken aan informatie-uitwisseling. Bijvoorbeeld wat moet je weten om bij een slachtoffer te komen, wat kan je daar verwachten, waar is het rendez-vouspunt en hoe gids je de ambulance daar naar toe.

Al met al weer een heel nuttige avond met mogelijk een vervolg in mei.

Mui